Derneğin adı "MOTOSİKLET SANAYİCİLERİ DERNEĞİ"dir. Kısa adı MOTODER'dir.
Derneğin merkezi Düzce’dedir. Derneğin Merkezi, Yönetim Kurulu kararı ile yürürlükteki Dernekler Yasası Hükümlerine göre başka bir yere nakledilebilir. Bu değişiklik kısa zamanda ilgili idari makamlara bildirilir. Bu değişiklikler tüzük değişikliği gerektirmez.
Dernek, motosiklet sektörünü ve sektörde faaliyet gösteren şahıs ve firmaların haklarını her türlü platformda korumayı, özel ve kamusal alanlarda sektörle ilgili olabilecek kararlarda tüzel kişi olarak tek çatı altında toplamayı, motosiklet sektöründe faaliyet gösteren şahıs ve firmaların kalkınmasına, ticaret ve sanayi hacminin arttırılmasına yardımcı olmayı, üyelerinin sosyal, kültürel, eğitim ve mesleki açısından gelişmesini, mesleğin ve sektörün problemlerine çözümler bulunması için gerekli her türlü tedbiri almayı resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmayı amaçlar..
Dernek bu amacı gerçekleştirmek için imkanları ölçüsünde:
Dernek, tüzüğünde yazılı amacı gerçekleştirmek için, her türlü menkul ve gayrimenkul mallar ve vasıtalar satın alır, satar, rehin tesis eder, kiralar, kiraya verir, derneğin amacını gerçekleşmesi için gerekli her tür sözleşmeleri imzalar, satın aldığı gayrimenkul üzerinde derneğin doğmuş ve doğacak borçları için ipotek tesis ettirebilir. İpotek ve kiralama sözleşmelerini fek ve terkin ettirir. Medeni Kanun ve Ticaret Kanunu hükümlerine göre Yönetim Kurulu kararı ile ticari amaç gütmeksizin her türlü işletmeler kurar. Bu işletmelerin faaliyetlerini, işletilmesini şekil ve usullerini belirler. Menkullerin alım, kiralanma ve satımına Yönetim Kurulu Karar verir. Taşınmazlar ile tesislerin alım ve satımına genel kurul karar verir ve bu kararı Yönetim Kurulu yerine getirir.
Derneğin kesinlikle siyasetle ilişkisi yoktur. Hiçbir siyasi kuruluşun çalışmalarına katılamaz. Ancak, üyelerinin siyasi çalışmalarından dernek sorumlu değildir.
Tepeören Mah. Eski Ankara Yolu Cad. No:56 34940 Tuzla - İstanbul
Tepeören Mah. Eski Ankara Yolu Cad. 34959 Tuzla -İstanbul
Yukarıdudullu, Alemdağ cad. No:800 Ümraniye-İstanbul
Topselvi Cad. No:9 Kartal-İstanbul
Istoç Toptancılar Çarşısı 34 Ada No:17 Bağcılar-İstanbul
Dünya Ticaret Merkezi A-1 Blok Kat:11 No:368 Yeşilköy-İstanbul
İstasyon Cd. Hamam Sk.No:4/3 Göztepe-İstanbul
Yürürlükteki Demekler Kanunu'na göre dernek üyesi olabilme yeterliliğine sahip ve derneğin amaçlarını kabul eden motosiklet ve motosiklet bileşenleri sektöründe faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler derneğe asil üye olabilirler. Asil üyelerin oy hakkı vardır ve şartları uyuyorsa dernek yönetimine seçilebilir. Dernek Yönetim Kurulu Üyelik için yapılan müracaatları en çok, otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, sonucu müracaat sahibine duyurur.
Motosiklet ve motosiklet bileşenleri sektöründe faaliyette bulunmamakla birlikte, derneğin amaç ve çalışmalarına önemli bir hizmeti veya katkısı bulunanlar ile katkı sağlayacağı düşünülenler Yönetim Kurulu kararı ile Fahri Üye olabilir, isterlerse aidat Öderler ve bağışta bulunabilirler, ancak oy kullanamaz ve organlara seçilemezler. Şartları dernek tüzüğüne uyanlar dernek faaliyetlerinden ve yardımlarından yararlanabilir.
Hiç kimse dernekte üye olmaya veya üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir.
Derneğe üye olma hakkını kaybedenlerin, bir yıl boyunca aidat ödemeyenlerin ve dernek amaçlarına aykırı faaliyetler içerisinde bulunanların Üyelikleri Yönetim Kurulu kararı ile silinir. Üyeler, Yönetim Kurulu'nun üyelikten silme kararına karşı ilk Genel Kurul da yazılı olarak itirazda bulunabilirler. Genel Kurul'un itiraz üzerine vereceği karar kesindir.
Genel Kurul derneğin en yüksek organıdır. Genel Kurul'a katılma hakkına sahip üyelerin toplanması ile oluşur.
Genel Kurul üç yılda bir Yönetim Kurulunun çağrısı ile Mayıs ayında toplanır. Yönetim ve Denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağan üstü toplanır. Denetleme Kurulu'nun veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu bir ay içinde, toplantıya çağrılamaz ise Denetleme Kurulu toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin toplantının tertibi için Mahalli Sulh Hukuk Hakimliği'ne müracaat hakkı saklıdır.
Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerden yapılır. Ancak, dernek merkezinin toplantı için yeterli olmaması halinde Genel Kurul toplantı çağrı ilanı yapılmadan önce Yönetim Kurulu'nun belirlediği yerde toplantının yapılabilmesi için o yerin mülki amirinden izin alınması halinde izin alınan yerde yapılabilir.
Genel Kurul dernek tüzüğüne göre Genel Kurul'a katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda yeterli sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya iştirak eden üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulu üye sayısı toplamının iki katından az olamaz, ancak, derneğin toplam Üye sayısının bu orandan az olması halinde ikinci toplantıda bu oran sağlanamıyorsa o taktirde ikinci toplantı üye tam sayısının 1/3'ü ile toplanır. Genel Kurul kararını, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alır.
Genel kurul toplantıları 17. maddede ki çağrı yöntemlerinden biri ile üyelere bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.
Genel kurula katılacak olan üyeler resmi makamlarca verilmiş kimlik belgelerini Yönetim Kurulu Üyeleri veya Yönetim Kurulunca görevlendirilecek görevlilere göstermek ve Yönetim Kurulu'nca düzenlenen listedeki isimlerin karşısına imza atarak toplantıya girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan Üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler. Yeter sayısı sağlanmış ise durum tutanakta tespit edilir. Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan yardımcısı ve yazman seçilir. Toplantının Yönetimi Genel Kurul Başkanına aittir. Yazmanlar toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanaklar ve belgeleri ilgili mercilere intikal ettirmek üzere yönetim kuruluna verilir.
Seçimler GIZLI OY açık sayımla yapılır. Genel Kurul toplantısında gündemde yer alan maddeler dışında görüşme yapılmaz. Ancak toplantıda hazır bulunan Üyelerin en az onda birinin yazılı teklifi halinde görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Yönetim kurulu, genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listelerini düzenler, genel kurula katılacak üyeler, en az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi Mahalli bir gazetede ilan edilmek veya yazılı yada elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu çağın da çoğunluğun sağlanamamasının nedeni ile toplantı yapılamaz ise ikinci toplantının hangi gün yapılacağı belirtilir. İkinci toplantı günü ile toplantı arasındaki zaman yedi günden az, altmış günden fazla olamaz. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri, bırakılamaz.
Aşağıdaki hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.
Dernek yönetim kurulu genel kurulca üyeleri arasından, gizli ayla seçilen (5) Üyeden oluşur. Genel kurulda aynı sayıda da yedek üye seçilir. Yönetim kurulu asil üyeliklerinde herhangi bir nedenle boşalma olması durumunda en çok oy almış bulunan yedeği göreve çağrılır, oyların eşit olması halinde alfabetik olarak ismi önce gelen. Alfabetik eşitlikte de soyadı alfabetik olarak önce gelen göreve çağrılır. .
Geçici Yönetim Kurulu şunlardır;
Yönetim Kurulu kendi arasında yapacağı toplantıda Başkanı, Başkan Yardımcısı, Sekreter ve Saymanı seçer, diğer yönetim kurulu Üyesi yönetim kurulu üyesi olarak adlandırılır. Geçici yönetim kurulu genel kurul yapılana kadar, dernek tüzüğünde Yönetim kuruluna tanınan tüm yetkileri hiçbir sınırlama olmaksızın kullanmaya yetkilidir.
Üye tüzel kişileri temsilen Yönetim Kurulunda görev yapan kişilerin üye tüzel kişi tarafından görevlerinin sona erdiğine dair dernek yönetimine yazılı başvuruda bulunulması halinde tüzel kişi adına Yönetim Kurulunda görev alan kişinin bu görevinin sona erdiğine ilişkin dernek yönetim kurulunca derhal bu kişinin katılmadığı bir oturumda karar alınacak ve yerine yedek üyelerden ilk sırada bulunan kişi atanacaktır.
Yönetim kurulu üç ayda en az bir kez olağan olarak ve kendiliğinden toplanır. Yönetim Kurulu Üyelerinin en az üçünün çağrısı üzerine her zaman olağanüstü toplanabilir. Olağanüstü çağrı, ya iadeli taahhütlü tebligat yahut imza karşılığı yapılır.
Yönetim kurulu, genel kuruldan sonra derneğin en yetkili organıdır. Başlıca görev ve yetkileri şunlardır:
Yönetim kurulu salt çoğunlukla toplanır ve toplantıya katılanlarında salt çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşitliği durumunda dernek başkanının bulunduğu yanın kararı kabul edilmiş sayılır. Karar almada oylar Yönetim Kurulunun alacağı kararla gizli ya da açık olarak kullanılır. p>
Derneği, yönetim kurulu adına başkan temsil eder. Başkanın yokluğunda temsil yetkisi, başkanın yetkilendireceği başkan yardımcılarına ya da sekretere geçer. Başkan ayrıca derneğin her türlü gidişatından birinci derecede sekreterle birlikte sorumludur. p>
Yapılan iş ve işlemlerden ötürü derneğin bağlayıcılığı ve sorumluluğu, başkanla birlikte yönetim kurulundan, ikinci bir üyenin imzası ile söz konusudur. Tek imzalar derneği bağlamaz.
Denetleme kurulu genel kurulca seçilen ( 3 ) üyeden oluşur. Genel kurulda aynı sayı da yedek denetim kurulu üyesi seçilir. Üyeler ilk toplantıda kendi aralarından birini başkan seçerler. Denetim kurulu asil üyeliklerinden herhangi bir nedenle boşalma olması durumunda yerine en çok oy almış bulunan yedeği göreve çağrılır, oyların eşit olması halinde alfabetik olarak ismi önce gelen. Alfabetik eşitlikte de soyadı önce gelen göreve çağrılır. Kural olarak göreve çağırma işlemi yönetim kurulunca yapılır. p>
Denetim kurulu, kural olarak her zaman kendiliğinden toplanabilir. İşlerin yasa, tüzük ve genel kurul kararlarına uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini kontrol eder ve denetler. Ancak her altı ayda en az bir kez toplanmak ve çalışmaları ile ilgili bir rapor düzenleyerek bunu yönetim kurulana sunmak zorundadır. Denetim kurulu, dönemi ilgilendiren çalışmalar için düzenleyeceği ve bilançosunu da içereceği raporu genel kurula sunmakla yükümlüdür. p>
Denetim kurulunun yetki ve görevleri şunlardır:
Derneğin şubesi yoktur. Dernek Genel Kurul kararı ile şubeler açabilir.
Derneğin gelirleri;
Dernek amacını gerçekleştirebilmek için yıllık bütçesi dahilinde yönetim kurulu eliyle her türlü harcamada bulunabilir. Derneğin gider evrakları, Başkan ve Sayman, yazıları Başkan ve Sekreter tarafından imza edilir. Gider evrakına, yönetim kurulu kararlarının tarih numarası kaydedilir. Masraflar için, fatura, makbuz veya sarf evrakı ibrazı şarttır. p>
Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır. Giderler harcama belgesi ile yapılır. Bu belgeleri saklama süresi özel kanunlarda gösterilen süreye ilişkin hükümler saklı kalmak üzere beş yıldır. Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgesi Yönetim Kurulu kararıyla bastırılır. Alındı belgeleri, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılan form veya sürekli kayıt formu şeklinde tertip edilir. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak alındı belgelerinin, belirtilen nitelikte olması zorunludur. Alındı belgesi ciltlerinin koçan kısmı iki suret olarak bastırılabilir. Ancak, koçan yaprağının bir suretinin cilt koçanında, diğerinin ise muhasebe evraklar arasında düzenli olarak saklanması zorunludur. Bu alındı belgelerinin resmi olanı hemen pullanır, bu alındı belgeleri hemen sağlanamıyorsa en büyük Mülki Amirliğe onaylatmak suretiyle özel baskı alındı belgesi kullanılabilir. Alındı belgesinde bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunur. Bağışta ödenti toplayacak kişileri, Yönetim Kurulu bir kararla belirler. Bu karar Mülki Amirliğe tescil ettirilir. Bu işlemden sonra Yetki Belgesi alınmış olur. p>
Dernek, tüzüğünde belirtilen amacın gerçekleşmesine ilişkin olarak belirtilmiş organların, yan kuruluşların ve görevlilerin yetki ve sorumluluklarının düzenlenmesi, es zamanlı yürütümün, bir araya gelmiş üyeler arasındaki oluşan görüş birliğinin sürdürülmesi ve dayanışmanın sürdürülüp güçlendirilmesi, üye ilişkilerinin disipline edilmesi belirtilen çalışma planının, bütçe ile uygulamaya konulan programın en iyi biçimde gerçekleşmesi, ayrıca dernek gelirlerinin toplanması ve harcanmasında uygulanacak biçim ve benzeri ilişkin konularda uzman elemanlar raporlarına dayanılarak objektif ölçüler ve değerler getirilmesi bunların uygulanması ve gerekli görülen tüni konuların çözümü için genel kurulun kararından geçirilen yönetim kurulunca yönetmelik ve önergeler hazırlanabilir
Derneğin tüzel kişiliği
a) Genel Kurul kararı ile, b) Mahkeme karan ile, c) Kendiliğinden sona erebilir.
Dernek, Genel Kurulu, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip üyelerin en az 2/3'ünün toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa üyeler 17. maddeye göre ikinci toplantıya çağrılırlar. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun, fesih konusu görüşülür. Feshe ilişkin karar toplantıda hazır bulunanların 2/3'ünün oyları ile olanaklıdır. Derneğin feshi Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından kanun ve yönetmeliklerde belirtilen süre içerisinde ilgili makama yazı ile bildirilir. Derneğin çeşitli nedenlerle münfesih hale düştüğü, kapatıldığı veya kendiliğinden dağılmış sayıldığı durumlarda tasfiye işlemi derneğin son yönetim kurulu kararı ile birlikte Genel Kurulca seçilecek dört kişilik bir kurul, böyle bir kurul seçilmemiş ise veya seçilmesine olanak yoksa yönetim kurulu tasfiyeyi yapar ve derneğin kalan tüm eşyası ile taşınır ve taşınmaz malları feshe karar veren organca alınacak karar ile amacına uygun kurum ve kuruluşlar ile dernek ve vakıflara intikal eder. Tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip derneğin "DERNEKLER KÜTÜĞÜ"nde ki kayıtları, kanun ve yönetmeliklerde öngörülen Mülki Amirinin onayı ile silinir.
Dernek ana tüzüğünün değiştirilmesi için 34. maddenin 1. bendinde açıklanan şekilde hareket edilir. Ancak, Dernek Tüzüğü'nün 35.maddesinin 2.cümlesi hükmü ile 15.maddesinin 3.cümlesi hükmü ve 19.maddesinin 1.fikrası hükmünün değiştirilmesi konusunda 1.toplantıda toplantı yeter sayısı Üye tam sayısının 94'ünden az olamaz, çoğunluk sağlanamaz ise 2.toplantıda üye tam sayısının en az ya'nden az olamaz, karar yeter sayısı da her iki toplantıda da toplantıya katılanların 3/4'ünden az olamaz.
Dernek yönetim kurulu, mevzuat gereği izin alması gereken merciden yazılı izin almak kaydıyla, merkezinin bulunduğu yerde bir "LOKAL" açabilir. İşletebilir, kiraya verebilir, işletme şeklini belirleyebilir. Dernek lokalinde alkollü içecekler satılamaz, kumar ve şans oyunları oynatılamaz.
Dernek Yönetim Kurulu Dernek tüzüğüne uyarak, her türlü spor dalında faaliyetlerde bulunmak amacı ile spor dalının gerektirdiği salon, saha ve tesisler açabilir. Bu salon, saha ve tesislerin mülkiyetini alabilir. Kiralayabilir, kiraya verebilir.
DERNEKLER Kanunu'nda yazılı yasak faaliyetlere uyma, izne bağlı faaliyetler için gerekli girişimlerde bulunmaya, dernek yöneticileri ve tüm üyeleri azami hassasiyet gösterir.
Dernek, mülki idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak şartıyla yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabilir. Nakdi yardımların bankalar aracılığı ile alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur. Dernek, tüzüğünde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere uluslar arası faaliyette ve/veya uluslar arası dernek ve kuruluşlar ile işbirliğinde bulunabilir.
Dernek, tüzüğünde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve İşveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddi yardımda bulunabilir. 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, dernek kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürüte bilirler.
Dernek amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer dernek, vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere platformlar, birlikler, üst kuruluşlar ve federasyonlar oluşturabilirler, kurucu olabilirler, üye olabilirler.
Dernek, üyelerinden ve üçüncü gerçek ve tüzel kişilerden ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve/veya faaliyetlerini gerçekleştirebilmek amacı ile her türlü borçlanmalarda bulunabilir.
Bu tüzükte açık hüküm bulunmayan durumlarda Yürürlükteki Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Yasası’ nın Cemiyetleri düzenleyen hükümleri uygulanır.